Selecteer een pagina

Stap 1. Voor- en nadelen van koop en huur

Zet voor jezelf eerst de voor- en nadelen op een rijtje en bekijk of kopen voor jou interessant is.
Is kopen wat voor jou? Ga dan naar stap 2.

Voordelen bij kopen
 • Je bouwt eigen vermogen op, omdat je elke maand een stukje van je hypotheek aflost.
 • Het huis is van jezelf.
 • Investeer je in een nieuwe badkamer of keuken? Dan komt dit ten goede aan de waarde van je huis.
 • Een eigen huis kun je veranderen naar je eigen smaak.
 • Als je een huis koopt, heb je (onder bepaalde voorwaarden) recht op renteaftrek, waardoor je een deel van je betaalde rente terugkrijgt van de belastingdienst. Bij startershypotheekwinkel.nl kun je, als enige in Nederland, de kosten voor het verkrijgen van de hypotheek in termijnen betalen zonder rente en kosten, waardoor je niet gelijk in een keer zoveel geld kwijt bent.
Nadelen bij kopen
 • Het onderhoud aan je huis moet je zelf betalen.
 • Als je je eerste huis koopt, krijg je te maken met eenmalige kosten die je zelf moet betalen, zoals de notariskosten en de kosten van taxatie.
 • Een crisis kan ervoor zorgen dat de waarde van je huis daalt. De waarde van je huis kan in zo’n situatie lager worden dan de hypotheek die je op dat moment hebt, je huis staat dan ‘onder water’. Als je op dat moment je huis verkoopt, behoud je een restschuld.
 • Een huis koop je niet voor een jaar, bekijk dus goed of de locatie van de woning aansluit op jouw wensen. Zijn er bijvoorbeeld goede voorzieningen zoals basisscholen en supermarkten in de buurt?
 • Je betaalt belasting over de WOZ-waarde van je huis; hoe hoog deze belasting is, verschilt per gemeente.
Voordelen bij huren
 • Degene van wie je huurt (de verhuurder) is verantwoordelijk voor het onderhoud van je huis. Hierdoor kom je nooit voor onverwachte, hoge kosten te staan.
 • Ben je niet van plan ergens lang te wonen? Dan is huren het meest geschikt voor jou, omdat je vaak maar een opzegtermijn van een maand hebt.
 • Je ondervindt niet de negatieve gevolgen als de huizenprijzen gaan dalen.
 • In sommige gevallen kom je in aanmerking voor huurtoeslag, dit ligt aan de hoogte van je inkomen.
 • Je betaalt geen onroerendezaakbelasting als je een huis huurt.
 • Je bent niet gebonden aan de plek waar je woont.
Nadelen bij huren
 • Je hebt geen invloed op de stijging van de huurprijs.
 • Het huis dat je huurt wordt nooit van jezelf.
 • Je bouwt geen eigen vermogen op.
 • Wil je iets verbouwen of aanpassen aan je huurwoning, dan moet je eerst toestemming hebben van de verhuurder. Het kan zijn dat je de woning weer in oude staat moet terugbrengen als je de huurwoning verlaat.
 • Ga je verbouwen en stijgt de waarde van de woning? Dan komt dit ten goede van de portemonnee van je verhuurder.
 • Door de krapte op de woningmarkt, is het vaak lastig om een huurwoning te vinden.

Stap 2. Wij bereken je maximale hypotheek

Met onze handige rekentool bereken wij eenvoudig hoeveel je kunt lenen. Zo weet je in welke prijsklasse je op de woningmarkt kunt zoeken. Deze berekening geeft geen garantie dat je ook echt zoveel kunt lenen. Een hypotheekadviseur helpt je hiermee, door aan jou de juiste vragen te stellen.

Stap 3. Zet deze dingen even op een rijtje

 • Hoeveel eigen geld heb ik nu?
 • Heb ik een studieschuld? Geen nood, dit wil niet gelijk zeggen dat je geen hypotheek kunt krijgen.
 • Heb je al een werkgeversverklaring opgevraagd? Met een correct ingevulde werkgeversverklaring weet je tot op de euro nauwkeurig wat je verdient. De verklaring helpt om de meest nauwkeurige hypotheekberekening te maken. Een werkgeversverklaring download je hier.

Stap 4. Verdiep je in hypotheekadviseurs, want je wilt onafhankelijk advies

 • Vraag de hypotheekadviseur over hoeveel geldverstrekkers hij kan adviseren. Hoe meer hij noemt, hoe onafhankelijker hij te werk gaat.
 • Houd er rekening mee dat hypotheekadviseurs die bij banken werken, in de meeste gevallen alléén adviseren over hun eigen producten.
 • Vraag wat de kosten zijn van de hypotheekadviseur en wat hij hier allemaal voor doet.
 • Hoe onafhankelijk een hypotheekadviseur is, kun je vinden in een zogeheten dienstverleningsdocument (DvD).

Stap 5. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Veel kantoren bieden een gratis oriëntatiegesprek aan. Een goede adviseur legt uit wat wel en niet kan en geeft een globale indruk van zijn dienstverlening en de kosten ervan.

Een oriëntatiegesprek bij startershypotheekwinkel.nl

In het eerste gesprek met één van onze hypotheekadviseurs, zorgen wij ervoor dat jij precies weet wat je wel en niet kunt. We leggen je uit hoe we werken en hoe het hele traject eruit ziet. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Blijkt in dit gesprek dat je nu nog geen huis kunt kopen? Wij maken samen met jou een plan, zodat je weet wat je eraan kunt doen om later toch je eigen huis te kunnen kopen.

Een oriëntatiegesprek doen we helemaal gratis.

Heb je onze 5 gevolgd? Dan heb je nu genoeg bagage om aan de slag te gaan.

We hopen je snel te zien.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.

Betaal je hypotheekkosten in termijnen

en natuurlijk zonder rente en kosten

Als je een huis gaat kopen hou je liever wat meer geld achter de hand om in je nieuwe woning te steken. Betaal daarom je hypotheekkosten voor maar 75,- per maand.

We zijn onafhankelijk en kunnen kiezen uit meer dan 30 geldverstrekkers

Hierdoor sluit jij altijd de beste deal

Maak ’t andere starters ook makkelijk

en ontvang van ons 100,- euro cashback

Sluit je hypotheek af bij startershypotheekwinkel.nl
en ontvang 100,- euro als je een andere starter klant bij ons maakt.

Wij hebben snel en gemakkelijk een voordelige hypotheek kunnen regelen via startershypotheekwinkel.nl. Wat we ook erg prettig vonden, was de mogelijkheid om ’s avonds via beeld-bellen alles te kunnen regelen vanuit ons eigen huis, waardoor we geen oppas hoefden te regelen voor onze dochter. Wij raden iedereen Startershypotheekwinkel aan.

Marleen en Bernard, Hellevoetsluis (ZH)

Ik ben erg blij met de deskundigheid. Bij Startershypotheekwinkel leggen ze alles heel goed uit waardoor ik nu ook écht alles begrijp van de hypotheek die ik heb afgesloten. Toch best spannend om je eerste huis te kopen, maar ik ben heel blij dat ik het via hun heb geregeld. Ga zo door!

Groetjes Aniek

Fijn contact, snelle reacties en deskundig advies. Ik raad Startershypotheekwinkel.nl aan.

K. Vermeulen, Bakkeveen (FR)

Wij dachten dat we nooit genoeg geld bij elkaar konden sparen om een eigen huis te kopen, maar door de mogelijkheid om een deel van het eigen geld te kunnen aflossen, trekken we er volgende week al in. Zo blij dat we voor Startershypotheekwinkel.nl hebben gekozen!

Familie van Rijn, Putten (GL)

Bij Startershypotheekwinkel.nl zijn we erg vriendelijk en deskundig geholpen bij de aankoop van onze eerste woning. We zijn vooral heel tevreden over de perfecte bereikbaarheid, de begeleiding en het onafhankelijke advies.

Anoniem

Erg goed geholpen, bij Startershypotheekwinkel.nl werken heel vriendelijke mensen die echt de tijd nemen om alles uit te leggen. De hypotheek was daarna super snel geregeld, heel fijn voor mensen die het druk hebben met werk en hun gezin.

Jos en Rachida Schut

Niks dan lof! Snel contact, duidelijke uitleg, goed advies en een hypotheek die snel geregeld was.

Niels en Ciska, Helmond (NB)

Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!