Selecteer een pagina

Wat is NHG?

Wat is NHG

Wat is NHG? Het staat voor de afkorting Nationale Hypotheek Garantie. Iedereen in Nederland kan in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Als je een hypotheek met NHG afsluit beperk je de financiële risico’s van een eigen woning. Kun je de hypotheek niet meer betalen, dan kun je er een beroep op doen.

De kostengrens voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland. In 2021 is de gemiddelde woningwaarde 325.000,- euro. Dit is dus ook de kostengrens. Sluit je een hypotheek af in combinatie met NHG, dan heb je een verantwoorde hypotheek die past bij jouw inkomen. Wanneer je in de toekomst in de financiële problemen komt, kan NHG hulp bieden bij de volgende omstandigheden:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Werkloosheid
  • Overlijden
  • Echtscheiding

Als een van de situaties hierboven zich voordoet, bekijkt NHG samen met jouw geldverstrekker hoe jouw hypotheek weer betaalbaar wordt. In sommige gevallen wordt de woning verkocht en blijft er een restschuld over. In dat geval wordt er gekeken naar een bijpassende betalingsregeling of een kwijtschelding van de restschuld.

Nog meer voordelen

  • Je hebt meer zekerheid bij eventuele financiële risico’s van een eigen woning.
  • Je krijgt korting op de hypotheekrente.

Wat zijn de kosten van NHG?

Het verkrijgen van NHG is niet gratis. Je betaalt namelijk een eenmalige vergoeding van 0,70% over het totale hypotheekbedrag. De vergoeding is aftrekbaar, hierdoor krijg je een gedeelte terug.

Uitzondering bij energie besparende maatregelen

Als je je huis wilt verduurzamen met energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, kun je 6% meer lenen van de marktwaarde met NHG. Wel moet je het merendeel besteden aan energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek in combinatie met energiebesparende maatregelen is 344.500,- euro.

Heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur ons dan een Whatsapp door hieronder op de groene button te klikken, we helpen je graag.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!