Selecteer een pagina

Wat is NHG?

Wat is NHG

Wat is NHG? Dit staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Je kunt een hypotheek met NHG afsluiten als de koopsom of de waarde van je huis niet meer bedraagt dan 355.000,- euro (2022); de zogeheten ‘kostengrens’. Sluit je een hypotheek af met NHG, dan beperk je de financiële risico’s van een eigen woning. Kun je jouw hypotheek niet meer betalen? Dan kun je dus een beroep doen op NHG. Met financiële risico’s bedoelen we:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Werkloosheid
  • Overlijden
  • Echtscheiding

Kom je in de financiële problemen zoals in een van de situaties hierboven? Dan bekijkt het fonds samen met jouw geldverstrekker hoe jouw hypotheek weer betaalbaar wordt. In sommige gevallen moet de woning verkocht worden. Is er dan nog een restschuld? Deze wordt kwijtgescholden of er komt een passende betalingsregeling. Sluit je een hypotheek af in combinatie met NHG, dan heb je een verantwoorde hypotheek die past bij jouw inkomen.

Wat zijn de kosten van NHG?

NHG krijg je niet gratis. Je betaalt eenmalig een bedrag van 0,60% (2022) over de totale hypotheeksom. De vergoeding is aftrekbaar; hierdoor krijg je een gedeelte terug.

Uitzondering bij het verduurzamen van je huis

Wil je je huis verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kun je 6% meer lenen van de waarde van je huis. Wel moet je het merendeel besteden aan de verduurzaming van je huis. De maximale hypotheek in combinatie met het verduurzamen van je huis is maximaal 376.300,- euro (2022).

Nog een groot voordeel

Je krijgt korting op de hypotheekrente als de hypotheek wordt afgesloten in combinatie met NHG. Deze korting is in 2022 gemiddeld rond de 0,5%. Op 100.000,- euro is dat al 500,- euro per jaar. Reken maar uit je voordeel. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie loont dus ook nog.

Op de website van het fonds vind je meer informatie over dit onderwerp, maar je kunt ons ook een Whatsapp sturen door hieronder op de groene button te klikken. We helpen je graag.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!