Selecteer een pagina

Studieschuld verzwijgen

studieschuld, verzwijgen

Als ik nou gewoon niks zeg over mijn studieschuld wanneer ik een hypotheek aanvraag, dan is er toch niks aan de hand? Je studieschuld verzwijgen kan grote gevolgen hebben, je doet er dus zeker heel verstandig aan om opening van zaken te geven als je in gesprek bent voor een hypotheek.

Studieschuld staat niet geregistreerd

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Als je niet vertelt dat je een studieschuld hebt kun je misschien wel 250.000,- euro lenen, terwijl je mét vermelding van je studieschuld ‘maar’ 200.000,- euro kunt lenen. Door dit grote verschil in leencapaciteit kom je wellicht in de verleiding om je studieschuld te verzwijgen. Echter kan dit zeer negatieve gevolgen voor je hebben.

De gevolgen van je studieschuld verzwijgen

Een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heeft veel voordelen, in sommige gevallen scheldt de NHG bijvoorbeeld een restschuld kwijt. Waarschijnlijk kun je op dit moment al je rekeningen prima betalen, maar wie weet wat de toekomst brengt? Misschien raak je arbeidsongeschikt of werkloos, met als gevolg dat je je hypotheek niet meer kunt betalen.

Wanneer je vervolgens bij je bank of geldverstrekker aanklopt voor een betalingsregeling en zij komen erachter dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan vervalt de NHG. In het ergste scenario eist de bank jouw openstaande hypotheekschuld direct op en ben je genoodzaakt je huis te verkopen.

Daarnaast is het verzwijgen van je studieschuld strafbaar. Door niet eerlijk te zijn over je persoonlijke financiële situatie, pleeg je fraude. Ben je bezig met de aanvraag van je hypotheek en komt de bank of geldverstrekker erachter dat je een studieschuld hebt? De kans is dan groot dat je de hypotheek wel helemaal kunt vergeten. Het is dus erg onverstandig om je studieschuld te verzwijgen.

Heb je hierover een vraag? Klik dan op de Whatsapp button hieronder.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!