Selecteer een pagina

Startershypotheek zonder vast contract

startershypotheek, zonder, vast, contract,

Je wilt een startershypotheek maar je hebt geen vast contract. Welke mogelijkheden heb je dan?

De werkgeversverklaring

Een bank of geldverstrekker beoordeelt op basis van je werkgeversverklaring hoe zeker jouw inkomen is. De naam zegt het al, een verklaring van de werkgever waarin staat hoe vast en bestendig jouw inkomen is. Op de werkgeversverklaring staat onder andere de hoogte van je inkomen. Ook geeft het aan of jouw huidige baan voldoende zekerheid biedt zodat je je hypotheek kunt blijven betalen.

Het kan zijn dat je nog niet zo lang voor dezelfde werkgever werkt en nog geen vast contract hebt. Op de werkgeversverklaring staat dan dat je een arbeidsovereenkomst hebt voor bepaalde tijd. Dit houdt in dat jouw werkgever de overeenkomst kan beëindigen op de einddatum van het arbeidscontract. Zonder vast contract heeft een bank of geldverstrekker minder zekerheid dat jij je startershypotheek kan blijven betalen.

Op de werkgeversverklaring staat ook; “bij gelijkblijvend functioneren wordt de arbeidsovereenkomst omgezet naar onbepaalde tijd”, dit noemen we de intentieverklaring. Hiermee verklaart jou werkgever de intentie te hebben jou in vaste dienst te nemen als jouw huidige contract afloopt. Heb jij op dit moment een arbeidscontract met een einddatum en heeft jou werkgever de intentie jou vanaf die datum in vaste dienst te nemen, dan mogen we voor de berekening van jouw hypotheek het inkomen meenemen van de werkgeversverklaring.

Als je nou geen intentieverklaring krijgt, wat is er dan mogelijk zonder vast contract?

Het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar

Als je nog niet de mogelijkheid hebt om een intentieverklaring voor onbepaalde tijd te krijgen van jouw werkgever, dan val je onder de categorie flexwerkers. Om het inkomen voor jouw maximale hypotheek te bepalen, nemen we het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar. Als het inkomen van het laatste jaar lager ligt dan het gemiddelde, dan wordt er van het laagste uitgegaan.

Met een arbeidsmarktscan een startershypotheek

De arbeidsmarktscan biedt starters zonder vast contract meer mogelijkheden voor een startershypotheek. Aan de hand van een vragenlijst kijkt de arbeidsmarktscan niet alleen naar je inkomen en je huidige contract, maar ook naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt. Met jouw leeftijd, beroep, opleidingsniveau en de regio waarin je woont geeft de scan een score. Deze score laat zien hoe groot jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn om aan het werk te blijven. De arbeidsmarktscan kun je gebruiken als je de laatste 14 maanden inkomen hebt gehad uit loondienst. Als je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je direct te zien of jou score voldoende is en wat jij de komende jaren kunt verdienen. Wil je de arbeidsmarktscan doen en ben je benieuwd naar jouw score? kijk dan op arbeidsmarktkansen.nl

Zonder vast contract een perspectiefverklaring

Zonder vast contract kun je, naast de arbeidsmarktscan, ook door middel van een perspectiefverklaring in aanmerking komen voor een startershypotheek. Deze regeling geldt alleen voor uitzendkrachten die minimaal 12 maanden voor hetzelfde uitzendbureau werken. Je kunt de perspectiefverklaring opvragen bij je uitzendbureau.

Wil je meer weten over de werkgeversverklaring, het gemiddelde inkomen, de arbeidsmarktscan of een perspectiefverklaring? Bel of Whatsapp dan even met de hypotheekadviseurs van Startershypotheekwinkel.nl

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!