Selecteer een pagina

Overdrachtsbelasting starters

overdrachtsbelasting, starters

Vanaf 1 januari 2021 is er veel verandert voor starters die een huis willen kopen. De regeling ‘overdrachtsbelasting starters‘ zorgt ervoor dat starters het makkelijker krijgen op de woningmarkt. Hieronder lees je hoe je in aanmerking komt voor de regeling.

Wat houdt de vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters in?

  • Starters van 18 tot 35 jaar hebben vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Dit levert een besparing op van 2% van de koopsom van een woning.
  • Je kunt eenmalig gebruik maken van de vrijstelling.
  • Koop je samen met je partner een woning en de ene partner is ouder dan 35 jaar, dan ben je 1% van de koopsom overdrachtsbelasting verschuldigd.
  • Vanaf 1 april 2021 geldt deze regeling niet voor woningen duurder dan 400.000,- euro.
  • Je mag van de regeling gebruik maken als je zelf de woning gaat bewonen.
  • Om gebruik te maken van de vrijstelling moet je een verklaring ondertekenen. Op dit formulier verklaar je zelf in de woning te gaan wonen en dat je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. De verklaring moet je afgeven aan de notaris.

Heb je een verklaring nodig? Op de website rijksoverheid.nl kun je de verklaring downloaden.

De overdrachtsbelasting is een onderdeel van de kosten koper. Lees het onderwerp kosten koper om te zien met welke kosten jij te maken krijgt als je een huis gaat kopen.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!