Selecteer een pagina

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld? Deze vraag ontvangen we regelmatig van starters die een woning willen kopen. Om deze vraag te beantwoorden, hebben we besloten hier maar eens een blog over te schrijven.

Let op: Dit blog is geschreven voor starters tot 35 jaar. Er is in dit blog geen rekening gehouden met de overdrachtsbelasting die onderdeel uitmaakt van de kosten koper. Ben jij 35 jaar of ouder, of wil je meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan overdrachtsbelasting starters.

In deze tijd een huis kopen

Door de aanhoudende stijging van de huizenprijzen wordt het voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen. Maar dat is niet het enige. Beleggers en huisjesmelkers maken het voor starters ook niet makkelijk om de stap naar een eigen stek te zetten, omdat ze nóg meer overbieden.

Wanneer je als starter op de woningmarkt toch geluk hebt en een huis vindt, maar geen spaargeld hebt om de kosten koper te betalen, wat is er dan mogelijk? Een bank of andere geldverstrekker kijkt op basis van jouw toetsinkomen wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Maar daarmee ben je er nog niet, je hebt ook eigen geld nodig om de kosten koper te betalen.

Huisje, loontje, spaargeld?

Stel, je ziet een appartement te koop voor 200.000,- euro. Met jouw inkomen kun je rond de 250.000,- euro lenen, we noemen dit de leencapaciteit. Je zou zeggen dat je over ruim voldoende leencapaciteit beschikt. Je hebt namelijk nog 50.000,- euro over van jouw leencapaciteit. Het maandelijkse maximale brutobedrag dat hoort bij een hypotheek van 250.000,- euro (met een rentepercentage van 1,22%) is ongeveer 829,- euro bruto. Je mag aan de hand van jouw inkomen dus bruto 829,- euro per maand maximaal uitgeven aan je hypotheek.

Kun je de leencapaciteit die je nog over hebt benutten om de kosten koper mee te betalen?

We gaan even terug naar het eigen geld dat je nodig hebt voor dat appartement. Voor een appartement van 200.000,- euro heb je ongeveer 5.000,- euro spaargeld nodig om de kosten koper te betalen. Maar hoe kom je aan dit geld? Het eerste dat je kunt doen is je ouders lief aankijken, maar misschien weet je bij voorbaat al dat dit in jou situatie geen optie is. De tweede uitweg is een lot uit de loterij, helaas biedt dit een kleine kans op geluk. Een alternatief is een extra lening bovenop de hypotheek van 200.000,- euro die je wilt aanvragen. Voordat je die aanslag gaat plegen op je leencapaciteit, is het handig om te weten wat voor impact dit heeft op jouw leencapaciteit.

Extra, boven op je startershypotheek

Als je een zogenaamde consumptieve lening aanvraagt, wordt er 2% van de lening á 5.000,- euro in mindering gebracht op je maximale maandelijkse leencapaciteit. In dit voorbeeld komt het er samengevat op neer dat er 100,- euro van je maximale maandelijkse leencapaciteit á 829,- euro wordt afgetrokken. We zeggen dan in vaktermen dat er nog maar 729,- euro mag worden verwoond. De extra lening in dit voorbeeld heeft een impact van ruim 30.000 euro minder lenen. Ofwel, de maximale hypotheek in dit voorbeeld is geen 250.000 euro meer, maar 220.000 euro. Er blijft dus nog 20.000,- euro leencapaciteit over.

Het antwoord op de vraag, kan ik een huis kopen zonder spaargeld is in dit voorbeeld dus JA!

Heb jij een vergelijkbare situatie? Of wil je met nog minder eigen geld dan in het voorbeeld hierboven, een huis kopen? Startershypotheekwinkel.nl biedt jou de mogelijkheid de hypotheekkosten gespreid te betalen.

*Aan alle bedragen die hierboven zijn genoemd, kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend.

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!