Huis kopen zonder eigen geld? Doorgaans heb je wel eigen geld nodig, maar het is niet onmogelijk. We ontvangen deze vraag regelmatig van starters, daarom hebben we besloten hier een blog over te schrijven.
Je hebt vast weleens gehoord dat een huis kopen zonder eigen geld lastig is. In dit blog zetten we een aantal opties op een rij die het in jouw situatie wél mogelijk maken om een huis te kopen zonder inleg van eigen geld. Let op: dit blog is geschreven voor starters tot 35 jaar; hierin is geen rekening gehouden met de overdrachtsbelasting die onderdeel uitmaakt van de kosten koper. Ben jij 35 jaar of ouder, of wil je meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan ons blog over overdrachtsbelasting starters.
In deze tijd een huis kopen
Door de stijging van de huizenprijzen is het voor starters moeilijk om een huis te kopen. Wanneer je als starter op de woningmarkt toch geluk hebt en een huis vindt, maar geen spaargeld hebt, wat is er dan mogelijk? Een bank of andere geldverstrekker kijkt naar jouw inkomen om te bepalen hoe hoog jouw maximale hypotheek mag zijn. Daarnaast heb je ook eigen geld nodig om de kosten koper te betalen.
Huisje, loontje, spaargeld?
Stel; je ziet een appartement te koop voor 200.000,- euro en met jouw inkomen kun je 250.000,- euro lenen. Je hebt dus 50.000,- euro over van jouw leencapaciteit.
Kun je de leencapaciteit die je over hebt benutten om de kosten koper mee te betalen?
We gaan even terug naar het eigen geld dat je nodig hebt voor dat appartement. Voor een appartement van 200.000,- euro heb je ongeveer 5.000,- euro spaargeld nodig om de kosten koper te betalen. Maar hoe kom je aan dit geld? Natuurlijk hopen we allemaal op het winnende lot uit de loterij, maar hieronder geven we je de realistische opties.
- Je kunt iemand in je omgeving lief aankijken in de hoop op een schenking, maar misschien weet je bij voorbaat al dat dit in jouw situatie geen optie is.
- In plaats van naar een bank of andere geldverstrekker te gaan, kun je ook een hypotheek via je familie aangaan. Dit noemen we de familiebanklening.
- Een alternatief is een extra persoonlijke lening bovenop jouw startershypotheek.
Extra, boven op jouw startershypotheek
Het maandelijkse maximale brutobedrag dat hoort bij een hypotheek van 250.000,- euro (met een rentepercentage van 1,22%) is ongeveer 829,- euro bruto. Je mag aan de hand van jouw inkomen bruto 829,- euro per maand maximaal uitgeven aan je hypotheek.
Als je een zogeheten persoonlijke lening aanvraagt, wordt er 2% van de lening á 5.000,- euro in mindering gebracht op je maximale maandelijkse leencapaciteit. In dit voorbeeld komt het erop neer dat er 100,- euro van je maximale maandelijkse leencapaciteit á 829,- euro wordt afgetrokken. We zeggen dan in vaktermen dat er nog maar 729,- euro mag worden verwoond. Hierdoor kun je 30.000 euro minder lenen. Ofwel, de maximale hypotheek in dit voorbeeld is geen 250.000 euro meer, maar 220.000 euro. Er blijft dus nog 20.000,- euro leencapaciteit over.
Het antwoord op de vraag ‘kan ik een huis kopen zonder spaargeld’ is in dit voorbeeld dus JA!
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op.
Startershypotheekwinkel.nl biedt jou de mogelijkheid de hypotheekkosten gespreid te betalen.
*Aan alle bedragen die hierboven zijn genoemd, kunnen geen rechten worden ontleend.