Selecteer een pagina

Geld schenken aan kind voor aankoop huis

Geld, schenken, kind, aankoop, huis

Steeds meer ouders schenken geld aan hun kind voor de aankoop van een huis. Maar hoe zit dat nou precies met dat schenken en waar moet je om denken.

Hoeveel geld mag je als ouder schenken aan je kind voor de aankoop van een huis?

Elk jaar mag je als ouder 5.677,- euro (2022) belastingvrij schenken aan je kind. Wanneer de schenking bedoeld is voor de aankoop van een huis, geldt er een eenmalige verhoogde vrijstelling. In 2022 mogen ouders tot maximaal 106.671,- euro belastingvrij schenken als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. De verhoogde schenkingsvrijstelling mag ook gebruikt worden voor een verbouwing.

Het kasrondje

Ook kun je als ouder geld lenen aan je kind om de aankoop van het huis te financieren. Het kind betaald dan rente aan de ouders over de lening en heeft ook recht op hypotheekrenteaftrek. Vervolgens kan de ouder de betaalde rente terugschenken aan het kind, mits het binnen de jaarlijkse vrijstelling valt van 5.677,- euro (2022).

Let er echter wel op dat een lening aan je kind voor de aankoop van een woning binnen 30 jaar wordt terugbetaald, anders vervalt de hypotheekrenteaftrek.

Geld schenken aan je kind voor de kosten koper

Een startershypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de koopsom of marktwaarde van de woning, daarom zal je kind de kosten koper met eigen geld moeten betalen. Om het makkelijker te maken voor je kind, kun je er ook voor kiezen de kosten koper te schenken. De bank of andere geldverstrekker dient in dit geval een schenkingsovereenkomst te ontvangen van de schenker en ontvanger.

Meerdere kinderen geld schenken

Heb je meerdere kinderen? Je mag de genoemde belastingvrije bedragen aan ieder kind schenken, je hoeft het bedrag dus niet te verdelen over het aantal kinderen dat je hebt.

Meer informatie over schenken aan je kind voor de aankoop van een huis vind je op belastingdienst.nl

 

Bel of Whatsapp

7 dagen per week via Whatsapp bereikbaar

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden stuur je ons een Whatsapp of vraag je een gratis oriëntatie-beeldbelgesprek aan.
Chat openen
We zijn 24/7 bereikbaar!